Pasiūlyti įleidimo vietą

Adresą rašykite tekstu arba pasirinkite vietą žemėlapyje

Pridėti kitą nuotrauką
(Galima įkelti tik vieną nuotrauką)

Olando kepurė

Gamta

Aprašymas

Olando kepurė

Pajūryje stūksanti Olando kepurė – tai daugeliui gerai žinoma vieta, kasmet sutraukianti tūkstančius lankytojų. Nuo 24m kalvos atsiveria įspūdingas vaizdas į jūrą, o geltonas kopų smėlis ir žali pušynai užburia savo ramybe. Olando kepurę verta aplankyti daug kartų gyvenime, visai nesvarbu, ar esate kada nors čia buvę. Kiekvieną kartą apsilankęs šioje nuostabioje vietoje, gali naujai įsitikinti gamtos kuriamų stebuklų galia ir pailsėti grožėdamasis neeiliniais Lietuvos pajūrio vaizdais.

Seniausius amžius siekianti istorija

Manoma, jog Olando kepurė galėjo susiformuoti maždaug prieš 12–15 tūkstančių metų slenkant ledynui. Tokį neįprastą pavadinimą ši kopa gavo matomai todėl, kad, žiūrint iš jūros pusės, ji yra panaši į olandiško stiliaus senovinę kepurę. Olando kepurės vardas galėjo būti duotas olandų pirklių, kurie gyveno tuo metu Vokietijai priklausiusiame pakrantės ruože.

XVIII–XIX amžiuje Baltijos jūroje plaukiojo išties nemažai olandų pirklių laivų, todėl ši kopa mena ne vieną legendą apie pakrantėje per audrą sudužusį laivą. Galbūt dėl to Karklėje buvo įsteigtos mažos paskendusių olandų, vokiečių ir kitų tautybių jūreivių kapinaitės, kurias taip pat galima pamatyti netoli Olando kepurės.

Išskirtinis pajūrio kraštovaizdis

Ko gero kiekvienas sutiks, jog pajūrio ruožas ties Olando kepure ir Karkle yra tikrai neįprastas – nieko panašaus nerasi visoje Lietuvoje. Pakrantė čia labai akmenuota ir siaura, guli daug išvirtusių medžių. Olando kepurė turi ypatingai statų šlaitą, kuris po truputį slenka žemyn. 

Gamtininkai kalba, jog ateityje šis unikalus grožis išnyks, kadangi kylantis jūros lygis ir į šlaitą besidaužančios bangos jį naikina. Olando kepurėje išvysite vėjo ir vandens erozijos ženklus, kurie puikiai įrodo, kaip greitai gali keistis gamta.

Nukeliauti prie Olando kepurės galima automobiliu – netoliese esančioje aikštelėje palikę savo automobilį, lengvai pasieksite pajūrio pakrantę. Jeigu planuojate keliauti į Lietuvos pajūrį, neaplenkite šios unikalios gamtos vietos, kuri paliks neišdildomus įspūdžius.

 

Vaizdo įrašą apie Olando kepurę rasite čia: https://www.youtube.com/watch?v=k-5MHnZVWf4